Рубанівська громада
Херсонська область, Каховський район

Обласні програми соціального захисту Захисників та Захисниць України, ветеранів війни, членів сім’ї загиблих військовослужбовців

Дата: 28.08.2024 12:06
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Програми соціального захисту Захисників та Захисниць України, ветеранів війни, членів сім’ї загиблих військовослужбовців

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав.

До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

Сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни та сім’ї загиблих (померлих) Захисників України

Це особи, яким надано статус і посвідчення певного зразка.

Виплати з державного бюджету

- разова грошова виплата до дня Незалежності України ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань;

- щомісячна грошова виплата особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної  цілісності України;

- щомісячна грошова виплата членам сімʼї загиблих (померлих) громадян із числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

До деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, належать особи, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України та:

1) яким, починаючи з 2014 року, присвоєно звання Герой України з врученням ордену "Золота Зірка";

2) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів;

3) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом "За мужність" трьох ступенів;

4) яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом княгині Ольги трьох ступенів.

Законом України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено надання  пільг  на житлово комунальні послуги за фактичним місцем проживання.

Відповідно постанови КМУ від 27 грудня 2023 р. № 1395 «Про реалізацію експериментального проекту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу» звернутися за пільгами до ПФУ може член сім’ї пільговика.

Протезування в Україні – безоплатне за рахунок держави. Важливо: безоплатним є як сам протез/ортез, так і його обслуговування протягом строку його експлуатації.

Статтею 4 Закону України “Про реабілітацію осіб з інвалідністю в України” визначена категорія осіб, які мають право, зокрема, на забезпечення допоміжними засобами реабілітації незалежно від встановлення інвалідності.

Для забезпечення протезними виробами чи іншими допоміжними засобами реабілітації особам, які постраждали внаслідок війни (як цивільним, так і військовим) не потрібно встановлювати інвалідність.

Подати документи для безоплатного отримання протезів за державною програмою можна у кілька способів:

У лікарні, шляхом звернення до соціального працівника, який є у медзакладі. Якщо соціального працівника немає - можна запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, який допоможе подати документи.

Або Звернутися до найближчого ЦНАПу чи в місцевий орган соціального захисту населення.

Або - Подати документи можна онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Надання психологічної допомоги регламентується Постановою КМУ від 29.11.2022 №1338 «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Отримання житла - Постанова КМУ від 19.10.2016 №719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» та Постанова  КМУ від 18.04.2018 №280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». Для цього заяву про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа або її законний представник чи уповноважений представник подає в паперовій чи в електронній формі (за наявності технічної можливості) до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за місцем перебування на квартирному обліку (далі - орган соціального захисту населення).

Обласна програма соціальної підтримки ветеранів війни, військовослужбовців та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України на 2024 - 2026 роки.

Надання разової матеріальної допомоги в розмірі 50 тис. грн сім'ям загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України (резервістів, військовозобов'язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України та інших формувань.

Надання учасникам бойових дій, військовослужбовцям (у період проходження військової служби) або одному із членів їх сімей (законному представнику), які зареєстровані / задекларовані на території Херсонської області. Одноразової матеріальної допомоги із розрахунку 3 000 грн кожному шляхом перерахування коштів на особові рахунки в банках у період дії воєнного стану в Україні за зверненням у 2024 - 2026 роках, а саме: пораненим, травмованим та тим. які отримали контузію чи каліцтво під час обстрілів деокупованої частини Херсонської області та м. Херсона.

Надання щорічної одноразової матеріальної допомоги особам, на яких поширюється дія статей 10 та 10' Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», із розрахунку 10 000 грн кожному шляхом перерахування коштів на їх особові рахунки в банках. Для неповнолітніх осіб перерахування коштів здійснюється на рахунки законних представників (батьків / усиновителів, опікунів).

Надання одноразової матеріальної допомоги на відпочинок та оздоровлення дітей загиблих (померлих) ветеранів війни. Захисників та Захисниць України віком до 7 років у супроводі матері, батька або особи, яка їх замінює, в розмірі       10 000 грн на одну дитину разом з одним супроводжуючим.

Надання одноразової матеріальної допомоги дітям (віком до 18 років) загиблих (померлих) ветеранів війни. Захисників та Захисниць України «Подарунок від тата» до новорічних та різдвяних свят із розрахунку 3 000 грн.

        Надання одноразової матеріальної допомоги дітям (віком від 6 до 16 років включно, які з 01 вересня будуть або планують навчатися у закладах загальної середньої освіти) загиблих (померлих) ветеранів війни. Захисників та Захисниць України «Подарунок від тата» до 01 вересня із розрахунку 1 000 грн кожному.

Надання одноразової матеріальної допомоги дітям військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, які перебувають або перебували у полоні у зв’язку з протидією агресії Російської Федерації проти України, на період дії воєнного стану, в розмірі 10 000 грн. на кожну дитину.

Надання щороку одноразової матеріальної допомоги важкопораненим військовослужбовцям, а саме особам, яким медико-соціальною експертною комісією встановлено в розмірі:

інвалідність III групи  6 000 грн:

інвалідність II групи, - 9 000 грн;

інвалідність 1 групи, 12 000 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь