Рубанівська громада
Херсонська область, Каховський район

Кількість ФОПів Херсонщини зросла майже на півтори тисячі осіб

Дата: 17.09.2021 14:01
Кількість переглядів: 80

  • ФОПів Херсонщини зросла майже на півтори тисячі осіб

 

          Станом на 1 вересня 2021 року кількість зареєстрованих фізичних осіб – підприємців у регіоні становить 44 305 осіб. Це на 1496 платників більше, ніж на початок року. Про це повідомили спеціалісти управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

          Число охочих розпочати власну справу продовжує зростати, що свідчить про пожвавлення ділової активності на рівні мікробізнесу, та, відповідно, збільшення надходжень до бюджету від сплати єдиного податку і ЄСВ. Нині якісний податковий супровід платників і відсутність будь-якого тиску на бізнес мають визначальний вплив на стан податкових надходжень.

          Варто також нагадати, що нині податкова служба націлена на абсолютно нові підходи до виконання своїх функцій і будує взаємовідносини з бізнесом на основі партнерських відносин. Служба стрімко модернізується, а головне завдання органів ДПС сьогодні – створення максимально сприятливих та комфортних умов для добровільного виконання платниками податків вимог податкового законодавства. Це передусім – налагодження системного діалогу з громадянами та бізнесом, який дозволяє службі області виявляти актуальні питання, які хвилюють платників, і оперативно на них реагувати.

 

Застосування РРО/ПРРО на ринках та ярмарках

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо застосовування РРО та/або ПРРО на ринках та ярмарках субєктами господарювання, які перебувають на загальній системі оподаткування.

          При реалізації продукції на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу) дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій (даліРРО) або програмних РРО (даліПРРО) з використанням розрахункових книжок і книг обліку розрахункових операцій за умови, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів складає менш як 500 тис. гривень на один субєкт господарської діяльності.

          У разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів субєкт господарювання зобовязаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати РРО та/або ПРРО й застосовувати їх під час проведення розрахунків.

          Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Вебінар "Процедура зняття з податкового обліку юридичної особи"

 

          На офіційній Facebook сторінці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в прямому ефірі проведено вебінар за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Наталії Невдах.

          З ексклюзивними коментарями можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2YZVIkv.

          До обговорення теми долучилася начальниця відділу позапланових перевірок з інших питань управління податкового аудиту Оксана Ляшенко.

 

Чи застосовується пільга до нерухомості, яка у виписці з ЄДР зазначена як місце здійснення діяльності ФОП?

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє.

          Підпунктом 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України (даліПКУ) передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування на обєкт/обєкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичної особи платника податку.

          Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з обєктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не застосовуються до обєкта/обєктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (пп. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 ПКУ).

          Пунктом 63.3 ст. 63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, обєктів оподаткування або обєктів, які повязані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

          Тобто, якщо громадяни фактично здійснюють підприємницьку діяльність за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та є власниками обєктів житлової нерухомості, про що зазначається у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (даліВиписка), то при нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до таких обєктів житлової нерухомості пільга застосовуватись не буде.

          Що стосується обєктів нежитлової нерухомості, то незалежно від виду діяльності, зазначеного у Виписці, пільга у вигляді зменшення бази оподаткування на них не розповсюджується.

          Детальніше – у розділі 106.05 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу: https://zir.tax.gov.ua.

 

Увага! Питання дня: одноразове декларування

 

          Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що Державна податкова служба України на офіційному вебпорталі опублікувала відповідь на запитання: "Чи необхідно подавати повторно документи, що підтверджують вартість обєктів декларування, якщо попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація була анульована у звязку з поданням декларації з типом «Звітна нова»?"

          Детально ознайомитись з інформацією щодо відповіді на питання можна за посиланням: https://bit.ly/3tA8AZP.

          Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь