A A A K K K
для людей із порушенням зору
Рубанівська громада
Херсонська область, Каховський район

Щодо перегляду орендної плати за використання земельними ділянками комунальної/державної форми власності на території Рубанівської сільської ради.

Дата: 08.02.2021 10:47
Кількість переглядів: 130

 

Фото без опису

Україна

РУБАНІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Великолепетиського району

Херсонської області

Р І Ш Е Н Н Я

IV сесії восьмого скликання

05.02.2021                                                                       № 120        

Щодо перегляду  орендної плати за використання

земельними ділянками комунальної/державної форми власності

на території Рубанівської сільської ради.

 Кабінетом Міністрів України постановою від 16.11.2020 р. №1113 ухвалено рішення про вжиття заходів щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин. Йдеться про реалізацію норм Указу Президента України від 15.10.2020 р. №449, яким передбачено передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

На даний час Рубанівській сільської ради від ГУ Держгеокадастру в Херсонській області передано частину земельних ділянок державної форми власності та вживаються заходи щодо реєстрації  земельних ділянок, як майна комунальної власності.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» з 2019 року Рубанівській, Демидівській та Миколаївській сільським радам  надано повноваження щодо розпорядження невитребуваними земельними частками (паями) за межами населених пунктів. Вказані земельні ділянки на підставі довгострокових договорів оренди землі перебувають у користуванні, а орендна плата з моменту укладення договору оренди землі по теперішній час не переглядалася. Це при тому, що річний розмір орендної плати має переглядатися не менше одного разу на два роки, а по деяким договорам щорічно.

Відповідно до п.п.  288.5.1. та 288.5.2. пункту 288.5. статті 288 Податкового кодексу України зазначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою за розмір земельного податку та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Цивільним кодексом України передбачено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Відповідно до інформації ГУ Держгеокадастру в Херсонській області упродовж лише одного півріччя 2020 року на Херсонщині з торгів були реалізовані права оренди на 107 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Загальна площа земель, переданих в оренду аграріям, склала понад 2,5 тис. га у 14 районах області.

 

Найбільшим попитом користувалися землі у сусідньому Нижньосірогозькому районі, на території якого сільгоспвиробники придбали права оренди на 41 земельну ділянку загальною площею понад 790 га для ведення фермерського господарства та товарного сільгоспвиробництва на суму майже 1,7 млн. грн.

 

Найвища ж орендна ставка – 125,07 % від нормативної грошової оцінки землі, була зафіксована також у сусідньому Верхньорогачицькому районі під час торгів, де за право орендувати масив площею 45,68 га аграрій готовий сплачувати щороку понад 220 тис. грн.

 

За результатами проведених від початку року земельних аукціонів розмір орендної плати в середньому по області зріс до 12,16 % (при стартовому – 8 %), а до місцевих бюджетів надійшло близько 4,2 млн. грн. орендної плати лише за перший рік користування земельними ділянками – в 1,5 рази більше від стартового розміру. Стільки ж надходитиме щороку впродовж усього терміну дії договорів оренди.

 

Враховуючи те, що наявний тренд до збільшення річної орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Рубанівської сільської ради до рівня 2500-3000 грн. за один гектар та істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні договорів оренди земельних ділянок, річний розмір орендної плати потребує підвищенню та встановленню на рівні від 8 до 12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі. Це при тому, що вказані ставки знаходяться в межах між мінімальними (3% від нормативної грошової оцінки) та максимальним (12% від нормативної грошової оцінки) розмірами орендної плати за землю, які, в свою чергу встановлені законодавчо – статтею 288 Податкового кодексу України.

Зокрема  12 відсотків повинна стати орендна плата за користування земельними ділянками (пасовища, сіножаті) нормативно грошова оцінка яких не відповідає умовах сьогодення та виду фактичного користування.

В 2020 році була утворена Рубанівська сільська рада, до складу якої увійшли також Миколаївський та Демидівський старостинські округи.

На початку своєї діяльності громада зіштовхнулась із рядом проблем, вирішення яких потребує значних фінансових ресурсів.

Ухвалення даного рішення продиктоване необхідністю виконання бюджету громади у 2021 році, в першу чергу в частині утримання об’єктів соціальної сфери Рубанівської ОТГ: дитячих садків, фельдшерсько-акушерських пунктів, бібліотек, будинків культури, органів самоорганізації населення, тощо .

Основним джерелом наповнення сільського бюджету є плата за землю, яка надходить у вигляді земельного податку та орендної плати..

Враховуючи викладене, на підставі ст.ст.2, 25, 26, 33, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 288 Податкового кодексу України, статті 652 Цивільного кодексу України, сесія сільської ради:

ВИРІШИЛА

  1. Встановити з 001.2021 року оренду плату за користування земельними ділянками комунальної (державної) форми власності в розмірі не менше 8 відсотків від нормативної грошової оцінки за земельної ділянки (невитрибувані земельні частки  (паї), відумерла спадщина, проектні дороги та лісосмуги, землі резерву та запасу, рілля)  та 12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі – пасовища, сіножаті та подові землі.
  2. При проведенні земельних торгів на право оренди земельних ділянок комунальної форми власності встановити початкову ціну на право оренди земельної ділянки не менше 8 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
  3. Голові сільської ради звернутися до землекористувачів  земельними ділянками комунальної (державної) форми власності з метою внесення змін до договорів оренди земельними ділянками в розмірі не менше 8  та 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки з одночасною пролонгацією дії договору.
  4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань соціально – економічного та культурного  розвитку населених пунктів сільської ради.

 

Сільський голова                                                         О.КУРАТОВ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь